fbpx

SÖK...

Lycka är när mat och vin passar perfekt ihop.

Både maten och vinet blir godare när smakerna samarbetar. I vinvärlden talar man om att smakerna ska matcha varandra. Även begreppet pairing brukar användas om att hitta goda mat- och vinkombinationer. Här kan du läsa om några användbara tumregler för enklare para ihop mat och vin. 

Längre ner på sidan, hittar du också länkar till "Vin som passar till lax", "Vin som passar till oxfilé", ""Vin till kantareller"...och mer. 

Vin till Toast Skagen
Toast Skagen med smaker som räkor, dill och löjrom matchas med vitt vin av druvan Riesling

Några enkla tumregler för att kombinera mat och vin:

  • Lätta rätter +  Lätta viner
  • Ljusa rätter + Ljusa viner som vitt och rosé
  • Mörka rätter + Röda viner
  • Kompakta och kraftiga kötträtter + Smakrika röda viner

Mat- och vinkombinationer att se upp med:

  • Asiatiska och heta smaker går inte ihop med röda viner och torra vita viner.
  • Ägg och röda viner passar inte ihop. 
  • Råa och salta råvaror och livsmedel som sill går sällan ihop med vin.
  • Naturella grönsaker som tomat innehåller syra som skär sig mot röda viner.

Sås och tillbehör kan förändra smaken på hela rätten – och vinet!

Såser och tillbehör kan ha en stark och dominerande smak- och som kan få vinet att smaka annorlunda. I värsta fall sämre.
Ett exempel: Om en sallad smaksätts med syrlig vinäger, blir rödvinet strävt och obehagligt. Det gnisslar nästan mot tänderna.

Det egna smaksinnet är ditt bästa hjälpmedel

Att provsmaka på maträtten och vinet ihop, är det snabbaste sättet att avgöra om ”smakerna gifter sig”. Skär det sig, fungerar det, eller blir det en mycket god smakkombination? Är det gott ihop, så är det, oavsett vad vinböckerna säger.

Har du frågor kring att kombinera mat och vin?
Du är varmt välkommen att kontakta oss:  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Vi lovar att försöka svara så snabbt vi kan.

Här följer tips på fyndviner från våra topplistor och matchande rätter.
Det finns också artiklar om smakkrockar att se upp med: Allt för att ditt goda vin ska komma bäst till sin rätt. 

ugnsbakad lax

Vitt vin till laxfilé i ugnen – Chablis, som inte är fatlagrad:

Vissa vindistrikt är legendariska – som Chablis, en del av Bourgogne. Bara namnet klingar kvalitet. Det lilla vindistriktet är världsberömt för sin fina vita viner. I Chablis gör man i första hand eleganta viner av druvan chardonnay. Men man undviker att fatlagra vinerna. Det gör att Chablis passar utmärkt till lax i ugnen som ju får smak men mindre smak än till exempel grillad lax.

vinet L Chablis

L Chablis; Elegant, krispig och torr från hyllade vinhuset Laroche.

Prestigeområdet Chablis har kalkrik jord och relativt svalt klimat, vilket är mycket gynnsamt för druvan chardonnay.
I övriga Bourgogne fatlagras ofta vinerna. Men i Chablis lagras vin i ståltank. Vinerna från Domaine Laroche får elegans och friskhet.

L Chablis är ett utmärkt val till lax i ugnen.
Det friska och torra vinet passar också bra till:
Aperitif, skaldjur och ostar som krämig Brie de Meaux och fylliga hårdostar som Comté. 

Nr 79925 på Systembolaget
L Chablis, aktuellt pris och betyg >


Lax i ugnen är bekvämt att laga. Fisken sköter sig själv, och det blir inget os som vid stekning på spisen. 
Undvik helst hög värme. Medelhög temperatur på cirka 175 grader och längre tid i ugnen, brukar ge ett bra resultat. 

grillad lax

Till den grillade laxen: Vitt vin som är friskt och fruktigt av druvan Alvarinho. 

Vinet Alvarinho Contacto alltid får alltid höga betyg och glada miner runt bordet. Det vita vinet från Vinho Verde i Portugal, är mycket friskt och fruktigt. Det gör vinet till ett utmärkt val till den grillade laxen med mycket smak. Du kan också servera Alvarinho Contacto som aperitif och vegetariska rätter. 

Det vita vinet Alvarinho Contacto

Nr 6707 på Systembolaget
Torrt, låg sockerhalt under 3 gram per liter.
Vinet är inte fatlagrat.
Alvarinho Contacto, aktuellt pris och betyg >


Vitt vin till grillad, halstrad och stekt lax med mycket smak – Chardonnay, något fatlagrad:

När lax får stekyta på grillen och i pannan får den mer smak. Då passar det också bäst med ett smakrikt och fylligt vitt vin: Gärna av druvan chardonnay med en viss fatlagring. En viss fatlagring kan ge det vita vinet en extra fyllighet som matchar den smakrika laxen.

Penfolds Chardonnay

Fynd från Australien: Penfolds Koonunga Hill Chardonnay till lax

Penfolds är en pålitlig vinproducent som gör samlarviner för många tusenlappar. Men Penfolds framställer också denna mycket prisvärda chardonnay för runt 100 kronor, som topprankas på Vinbetyget 2020.
Nr 6364 på Systembolaget
Låg sockerhalt: Mindre än 3 gram socker per liter.

Alkoholhalt: 13%


Lyxigt vitt vin från Bourgogne: Mâconnais

Pouilly-Fuissé Les Vieux Murs
Druvan chardonnay odlas i stort sett alla vinländer. Men det är i Bourgogne som den störst elegans. Pouilly-Fuissé är fruktigt med fatkaraktär och passar utmärkt till lax som är grillad och stekt. Vinet har en fyllighet som gör att du med fördel också kan servera det till lättare kötträtter som kyckling och skinka. Vinet får många och höga expertbetyg.
Låg sockerhalt: Mindre än 3 gram socker per liter.
Alkoholhalt: 13%.
Nr 2484 på Systembolaget.

Se aktuellt pris och expertbetygen för Pouilly-Fuissé >

Vitt vin till grillad och halstrad: Fatlagrad chardonnay

Fler vita viner högsta betyg:
Till topplistan Bästa vita viner 100 – 200kr >

Viner som passar till kräftor. Se VinBetygets tips.

Vilket vin ska man välja vin till kräftor? 

Visst går det att välja vin istället för öl och snaps till kräftorna. Men långt ifrån alla viner går ihop med salta kräftor och dillsmak. Kräftor har som andra skaldjur också smak av umami, det som brukar räknas som den femte grundsmaken.

Röda viner kommer inte till sin rätt utan skär sig mot kräftornas sälta. Välj helst ett vitt vin men vilken druva och sort? 

Undvik också vita viner av druvorna Chardonnay och Sauvignon blanc.
Fatlagrade viner av druvan Chardonnay passar mindre bra till kräftorna. Torra vita viner av druvan Sauvignon blanc är inte heller en lyckad kombination. 

Rieslingviner som passar bra till kräftor: 104 kr – 149 kr. 

Vilka viner passar till kräftor – Vinbetyget tipsar

Viner av druvan riesling, är fruktiga och friska och kan möta kräftornas särskilda smak. Det finns också en gnutta sötma i vinerna som bidrar till den lyckade matchningen. Sockerhalten är inget man uppfattar. Rieslingvinerna är så fruktiga att sötman inte är påtaglig. 

Vita viner med höga betyg

Rekommenderad Riesling från topplistorna Bästa Vita vinerna under 100 kr, och Bästa Vita vinerna 100-140 kr. 
De här vinerna är mycket prisvärda med höga expertbetyg, och rankas därför på Vinbetygets topplistor. Vinerna finns i Systembolagets ordinarie sortiment, och presenteras här i prisordning, från lägst till högst. Se länken för senaste pris.

Vinet DR L Riesling

Riesling från Mosel, Tyskland. 

Dr L Riesling
Vinet har en viss sötma som gör att det också är gott till asiatisk mat. 
Nr 7218 på Systembolaget.
DR L: Aktuellt pris på Systembolaget >


Vinet Leitz Riesling till kräftor

Riesling från Rheingau, Tyskland.

Leitz Eins Zwei Dry Riesling 
En torr Riesling av mästerproducenten Johannes Leitz. 
Nr 5822
Leitz Riesling: Aktuellt pris på Systembolaget >


det vita vinet Hunter's Riesling till kräftor

Riesling från Marlborough, Nya Zeeland

Hunter's Riesling
Frisk, fruktig och torr riesling från Nya Zeeland. 
Nr 2480
Hunters Riesling: Aktuellt pris på Systembolaget > 


 Vinet Kloster Eberbach Riesling

Riesling från Rheigau, Tyskland

 Kloster Eberbach Spätlese Riesling
Druvigt. Restsötman gör att vinet även passar till het och asiatisk mat. Serveras väl kylt. Spätlese betyder sen skörd. 
Nr 6257
Kloster Eberbach: Aktuellt pris på Systembolaget >


Hållbart val: Riesling från Rheingau, Tyskland

Georg Breuer Riesling Sauvage
Torr och frisk. Passar även som aperitif och till eleganta fiskrätter.
Nr 5899
Georg Breuer Riesling: Aktuellt pris på Systembolaget >


champagne i solnedgången

 Prenumerera här >


Topplistor med vita viner i olika prisklasser:

Här kan du se vita topprankade viner från alla stora vinländer och och fler druvor än riesling:
Albariño, Chardonnay, Grüner veltliner, Muscadet, Sauvignon blanc och Verdicchio. 

Är ni många runt bordet, kan det vara praktiskt med ett bra boxvin.

Topplistan Bästa Vita boxvinerna på Systembolaget >


Viner som är goda till kantareller och svamp

Kantareller brukar kallas skogens guld. En naturlig och lyxig delikatess som förgyller varje höst. Och godast brukar det vara när man har plockat kantarellerna själv. Även för plånboken.

Vilken typ av vin passar bäst till svampens fina och milda smak?
Här är 5 tips på mycket prisvärda och pålitliga vita viner med fin fyllighet som matchar kantarellerna.
Smakrika röda viner kan tyvärr vara för dominanta.

Vita viner av den hyllade druvan chardonnay brukar passa bra till smörstekta kantareller.

Förutom chardonnay kan du med fördel också välja vita viner av druvor som chenin blanc och den trendiga druvan aligoté.
Vintipsen är är främst från Frankrike som ju gör mästerliga vita viner. Alla vinerna rankas på Vinbetygets vita topplistor med höga expertbetyg.

Viner som passar till svamp-Vinbetyget

La Désirée Chardonnay

Toppvin med höga betyg. Från Frankrike: IGP Val de Loire.
Druvor: Chardonnay 100 procent.
Det vita vinet är friskt och fruktigt med ung smak någon fyllighet. Inte fatlagrat. La Désirée Chardonnay är lättast av vinerna som vi rekommenderar.
Låg sockerhalt, mindre än 3 gram per liter.
Nr 6321 på Systembolaget
La Désirée Chardonnay, betyg och pris på Systembolaget 


Vitt vin till svamp från Franrike: Bourgogne Aligoté

Bourgogne Aligoté

Vit Bourgogne av chardonnay är vinvärldens älskling. Men det finns mer – som denna eleganta Bourgogne av druvan Aligoté. Vinproducent är mästerliga vinhuset Joseph Drouhin. 
Vinet är generöst, fruktigt och torrt utan fatlagring. Perfekt till svamp och andra rätter med finstämda smaker. 

Låg sockerhalt, mindre än 3 gram per liter.
Nummer 5500 på Systembolaget
Bourgogne Aligoté, betyg och pris på Systembolaget 


Kantarellpasta och kantarellomelett. Svampen lyfter många rätter: Vinbetyget

Kantareller förhöjer smaken och gör att ganska vanliga maträtter blir en delikatess – Dessutom med vettigt pris.
Njut av Kantarelltoast, Kantarellpasta, Kantarellrisotto, Kantarellsoppa, Kantarellomelett, Kantarellpaj…
Smaken är mild så undvik kraftiga röda viner.


vin från Loire, Frankrike

Vouvray Domaine Des Lauriers Chenin blanc

Toppvin med höga betyg. Från Frankrike: Vouvray i Loiredalen. 
Druvor: Chenin blanc 100 procent. 
Det här vita vinet är torrt, mycket fruktigt med fin och rund fyllighet. Inte fatlagrat. 
Låg sockerhalt, mindre än 3 gram per liter.
Nr 6288 på Systembolaget. 
Vouvray Domaine Des Lauriers, betyg och pris >


Laroche Bourgogne Reserve

Laroche Bourgogne Réserve

Toppvin med höga betyg. Från Bourgogne i Frankrike som är hyllat för fina vita chardonnayviner.
Druvor: Chardonnay 100 procent. 
Det här vita vinet är torrt, fruktigt och fylligt från fatlagring.
Låg sockerhalt, mindre än 3 gram per liter.
Nr 5621 på Systembolaget. 
Laroche Bourgogne Réserve, betyg och pris >


KWV Chardonnay 

KWV är en erkänd vinproducent i Sydafrika. Vinerna har både en hög kvalitet och ett bra pris. Som detta boxvin KWV Chardonnay.
Låg sockerhalt.
Nr 7055 på Systembolaget
KWV Chardonnay betyg och aktuellt pris >


två glas med rött vin

 Prenumerera här > 


Direkt till alla våra topplistor med bästa Röda och Vita vinerna på Systembolaget > 

Vita viner som passar till lax

Lax är inte en rätt utan snarare väldigt många olika beroende på hur den lagas. Det finns inte bara olika varianter som gravad och grillad lax. Även såser och tillbehör förändrar smakupplevelsen. 

Sättet att laga laxen påverkar smaken – och valet av vin.

Vita viner till laxEtt bra sätt att hitta matchande vin, är att utgå från hur laxen smakar. Exempelvis är inkokt lax mild, medan grillad och stekt lax får betydligt mer smak.

Lax räknas som en fet fisk – Krispiga vita viner är en bra matchning.

Lax är både fetare och smakar mer än vita fiskar som torsk och piggvar. Generellt sett passar vita viner som är friska och syrliga till den feta laxen.

Lax är också rik på umami, den femte grundsmaken. Umami är förstärker de andra grundsmakerna. Oavsett hur laxen är lagad, kan knastertorra lätta vita viner, bli för anonyma och lågmälda till smakrik lax. 

Rekommenderade vita viner till olika typer av lax.

Alla vintipsen nedan får höga expertbetyg och rankas därmed på vår oberoende topplista. Även om vinerna skiljer sig åt beträffande, smak, stil och ursprung, är en sak gemensam: Alla vinerna topprankas 2019.
Priserna är från 75 till 154 kronor. Klicka på vinet för aktuellt pris och alla expertbetyg.

Vitt vin Penfolds Chardonnay

1. Fylligt vitt vin till grillad, halstrad och stekt lax – Chardonnay, fatlagrad.

När laxen får stekyta på grillen och i pannan får den mycket smak. Då behövs det också ett fylligt och smakrikt vitt vin: Gärna av druvan chardonnay som har lagrats en tid på fat. Som denna utmärkta chardonnay av Penfolds, som lyckas med mästerstycket att både göra fina viner för hundra kronor och fler tusen kronor.
Från Australien: Penfolds Koonunga Hill Chardonnay (nr 6463)

1. Vitt vin till grillad, halstrad och stekt lax – Chardonnay, fatlagrad:

När laxen får stekyta på grillen och i pannan får den mer smak. Då behövs det ett fylligt och smakrikt vitt vin: Gärna av druvan chardonnay med en viss fatlagring. Penfolds som gör fina viner som kostar många tusenlappar, gör även denna mycket prisvärda chardonnay som topprankas 2019.
Australien: Penfolds Koonunga Hill Chardonnay (nr 6364)
Se alla höga betyg för och aktuellt pris för Penfolds Koonunga Hill >

Vitt vin: Brocard Chablis

2. Vitt vin till laxfilé i ugnen – Chablis, inte fatlagrad:

Vissa vindistrikt blir legendariska – som Chablis. Bara namnet klingar kvalitet. Det lilla vindistriktet, en del av Bourgogne, är världsberömt för sin vita viner. I Chablis gör man i första hand eleganta viner av druvan chardonnay. Men undviker fatlagring. Det gör Chablis utmärkt till ungslagad lax som ju har smak men mindre smak än grillad lax.
Från Frankrike: Brocard Chablis Sainte Claire (nr 5565)
Se alla höga betyg och aktuellt pris för Brocard Chablis Sainte Claire >

 Vitt vin: en flaska Nederburg Chenin blanc

3. Medelfylligt vitt vin till inkokt lax med hollandaise sås – Chenin blanc från Sydafrka:

nkokt lax med hollandaisesås är en uppskattad klassiker: Finstämda smaker med den mild laxen och den härligt runda såsen med inslag av citron. (Längst ner står det mer om hollandaisesåsen*). Här är det lämpligt med ett både friskt och fylligt vin av druvan chenin blanc: Som Nederburg Organic Chenin Blanc. Vinet är prisvärt, ekologiskt och rankas högt på topplista.
Sydafrika: Nederburg Organic Chenin Blanc
Se alla höga betyg och aktuellt pris för Nederburg Organic Chenin Blanc >

En flaska vitt vin Leitz Riesling

4Vitt vin till rökt och gravad lax – Hyllad Riesling:

Varför är riesling sommeliernas favoritdruva? Särskilt riesling från Tyskland. Det beror bland annat på reisling är fyllig med en gnutta sötma. Det gör bland vinet matvänligt – särskilt till svårmatchade rätter som rökt och gravad lax. Riesling är också en utmärkt partner till skaldjur som smak umami. Leitz är producent som är hyllad världen över för sina fina rieslingviner.
Tyskland: Leitz Eins Zwei Dry Riesling (nr 5822)
Se alla höga betyg och aktuellt pris för Leitz Eins Zwei Dry Riesling >

En flaska vitt vin Haut Marin

5. Vitt vin till krämig pasta med rökt lax och spenat – Aromatisk druvmix från Atlantkusten

 En smakrik pasta med rökt lax, creme fraiche, smält spenat kräver sitt vin. Haut Marin är gjort på en spännande druvblandning av colombard, gros manseng och sauvignon blanc. Resultatet är ett aromatiskt, fruktigt och friskt vin: Ett fynd med höga betyg. Från minde kända Côtes de Gascogne i sydvästra Frankrike. 
Frankrike: Haut Marin (nr 2089)
Se alla höga betyg och aktuellt pris för Haut Marin >

* Varför heter det hollandaisesås?

Trots namnet kommer hollandaisesåsen från Normandie i Frankrike. Under första världskriget var man tvungen att importera smör till såsen från Holland. Såsen började kallas hollandaise, vilket lever kvar än idag.

Precis som receptet till denna fantastiska grundsås: Det behövs bara smör, äggulor och citron. Hollandaisesås är också god till fler fiskar än lax. 

Dela gärna: