fbpx

SÖK...

Lycka är när mat och vin passar perfekt ihop.

Både maten och vinet blir godare när smakerna samarbetar. I vinvärlden talar man om att smakerna ska matcha varandra. Även begreppet pairing brukar användas om att hitta goda mat- och vinkombinationer. Här kan du läsa om några användbara tumregler för enklare para ihop mat och vin. 

Längre ner på sidan, hittar du också länkar till "Vin som passar till lax", "Vin som passar till oxfilé", ""Vin till kantareller"...och mer. 

Vin till Toast Skagen
Toast Skagen med smaker som räkor, dill och löjrom matchas med vitt vin av druvan Riesling

Några enkla tumregler för att kombinera mat och vin:

  • Lätta rätter +  Lätta viner
  • Ljusa rätter + Ljusa viner som vitt och rosé
  • Mörka rätter + Röda viner
  • Kompakta och kraftiga kötträtter + Smakrika röda viner

Mat- och vinkombinationer att se upp med:

  • Asiatiska och heta smaker går inte ihop med röda viner och torra vita viner.
  • Ägg och röda viner passar inte ihop. 
  • Råa och salta råvaror och livsmedel som sill går sällan ihop med vin.
  • Naturella grönsaker som tomat innehåller syra som skär sig mot röda viner.

Sås och tillbehör kan förändra smaken på hela rätten – och vinet!

Såser och tillbehör kan ha en stark och dominerande smak- och som kan få vinet att smaka annorlunda. I värsta fall sämre.
Ett exempel: Om en sallad smaksätts med syrlig vinäger, blir rödvinet strävt och obehagligt. Det gnisslar nästan mot tänderna.

Det egna smaksinnet är ditt bästa hjälpmedel

Att provsmaka på maträtten och vinet ihop, är det snabbaste sättet att avgöra om ”smakerna gifter sig”. Skär det sig, fungerar det, eller blir det en mycket god smakkombination? Är det gott ihop, så är det, oavsett vad vinböckerna säger.

Har du frågor kring att kombinera mat och vin?
Du är varmt välkommen att kontakta oss:  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Vi lovar att försöka svara så snabbt vi kan.

Här följer tips på fyndviner från våra topplistor och matchande rätter.
Det finns också artiklar om smakkrockar att se upp med: Allt för att ditt goda vin ska komma bäst till sin rätt. 

Vinkunskap – se upp med citron som krockar med vinet

Tänk på vilken typ av vatten serverar du till vinet?

Vin är knappast någon bra törstsläckare till maten utan behöver ett komplement. Några skivor färsk citron i en karaff med isvatten kan se gott ut och vara gott. Men inte tillsammans med vin. Ditt utvalda och goda vin kommer att smaka sämre: Citronsyran krockar med vinet.
Vattnet behöver inte ha smak – det räcker att vinet har smak. 

citron med texten nej tack

Hur gör man då för att välja rätt vatten till vinet?

På Vinbetyget går vi inte så långt att vi analyserar vattnets ph-värde. Men vi gillar att det är både enkelt och billigt att hitta rätt vatten – i alla fall i Sverige.

Vi har i stort sett rent och välsmakande vatten i hela landet. Vi kan skatta oss lyckliga över den rika tillgången, den höga kvaliteten, den enkla tillgängligheten – att vi har vatten i varje kök.
En oändlig lyx som kan vara svår att uppfatta när den alltid finns och är i det närmaste gratis. I länder som Franrike, Italien och Spanien tvingas man betala dyrt för flaskvatten, och också kånka hem det. 

Vanligt, stilla vatten – precis som på stjärnkrogarna.

På Vinbetyget rekommenderar vi att du serverar vanligt och kallt vatten till vinet. Utan kolsyra, utan bubblor från en Soda Stream. Precis som på stjärnkrogarna med de bästa vinerna och vinkällare värdefulla som kassavalv. Där skulle en sommelier inte komma på tanken att servera något annat än naturellt vatten till vinet. 
Det är trevligt när det inte behöver kosta att göra rätt – som proffsen. 

Här är fler enkla knep som gör att ditt vin smakar så bra som möjligt: 

Färska tomater krockar med röda viner 

Ägg och vin är en olycklig kombination 

Se upp med vinäger till vin 

Smaksatt bubbelvatten kan sabotera vinet 

Dela gärna: