fbpx

SÖK...

Lycka är när mat och vin passar perfekt ihop.

Både maten och vinet blir godare när smakerna samarbetar. I vinvärlden talar man om att smakerna ska matcha varandra. Även begreppet pairing brukar användas om att hitta goda mat- och vinkombinationer. Här kan du läsa om några användbara tumregler för enklare para ihop mat och vin. 

Längre ner på sidan, hittar du också länkar till "Vin som passar till lax", "Vin som passar till oxfilé", ""Vin till kantareller"...och mer. 

Vin till Toast Skagen
Toast Skagen med smaker som räkor, dill och löjrom matchas med vitt vin av druvan Riesling

Några enkla tumregler för att kombinera mat och vin:

  • Lätta rätter +  Lätta viner
  • Ljusa rätter + Ljusa viner som vitt och rosé
  • Mörka rätter + Röda viner
  • Kompakta och kraftiga kötträtter + Smakrika röda viner

Mat- och vinkombinationer att se upp med:

  • Asiatiska och heta smaker går inte ihop med röda viner och torra vita viner.
  • Ägg och röda viner passar inte ihop. 
  • Råa och salta råvaror och livsmedel som sill går sällan ihop med vin.
  • Naturella grönsaker som tomat innehåller syra som skär sig mot röda viner.

Sås och tillbehör kan förändra smaken på hela rätten – och vinet!

Såser och tillbehör kan ha en stark och dominerande smak- och som kan få vinet att smaka annorlunda. I värsta fall sämre.
Ett exempel: Om en sallad smaksätts med syrlig vinäger, blir rödvinet strävt och obehagligt. Det gnisslar nästan mot tänderna.

Det egna smaksinnet är ditt bästa hjälpmedel

Att provsmaka på maträtten och vinet ihop, är det snabbaste sättet att avgöra om ”smakerna gifter sig”. Skär det sig, fungerar det, eller blir det en mycket god smakkombination? Är det gott ihop, så är det, oavsett vad vinböckerna säger.

Har du frågor kring att kombinera mat och vin?
Du är varmt välkommen att kontakta oss:  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Vi lovar att försöka svara så snabbt vi kan.

Här följer tips på fyndviner från våra topplistor och matchande rätter.
Det finns också artiklar om smakkrockar att se upp med: Allt för att ditt goda vin ska komma bäst till sin rätt. 

Kombinera inte tomat & rött vin

Vår vanligaste grönsak passar tyvärr inte till vin.

I nästan varje sallad och på varje tallrik använder vi tomater. Visst är tomater både goda och nyttiga. Men tyvärr inte ihop med rött vin. Det blir två syror som inte går ihop. Det goda vinet kan få en tråkig smak av metall.
Prova gärna att ta en tugga av en tomat och sedan en klunk rött vin. Vad upplever du? 

Tomater och texten: nej tack

Lösningen om du ändå vill servera tomat samtidigt som vin.

Det knepiga är naturella, råa tomater. Om tomaterna ugnsbakas blir de mindre skarpa i smaken och går bra att servera till vinet. Dessutom får de varma tomaterna en härlig, rund smak.

Det är mycket enkelt att få tomaterna med på noterna.

Lägg tomaterna i en form, och pensla med olivolja. Salta lätt. Låt stå i ugnen med 225 grader i cirka 10 minuter, beroende på storlek. 

När tomaterna har fått lite färg och blivit mjuka, är också smaken mjukare – och mycket godare tycker vi. Framför allt ihop med vinet, och det är huvudsaken. 

Här är fler smaker som är svåra till vin: 

Ägg och vin är en olycklig kombination >

Se upp med vinäger till vin >

Smaksatt bubbelvatten kan sabotera vinet >

 

Det tar längre tid att kyla ner vin än man kan tro.

Väl kylt rosévin

Tid för vinet i kylskåpet

Om du ska ner kyla ner ditt rosévin och vita vin –  Tänk på att det tar längre tid än man kan tro, särskilt på sommaren när vinet kan bli extra uppvärmt. En halvtimme räcker inte långt.
Om vi antar att vinet har rumstemperatur, cirka 20 grader, och det ska ner till 8-10 grader: 
I ett kylskåp med 4 grader tar det 2,5 - 3 timmar. 

Ännu längre tid för champagne, prosecco och cava.

För att stå emot det höga trycket, har mousserande viner som champagne har tjockare flaska. Därför tar det ännu längre tid:
Du får räkna med att det tar 3,5 -4 timmar att kyla ditt bubblande vin. 

Men om du har riktigt bråttom?

Har du glömt att lägga vinet på kylning? Kommer gästerna snart?
Du kan kyla vinet i frysen, Men se upp så att det inte ligger för länge och fryser till is. Eller ännu värre att flaskan sprängs.
För att snabbkyla vinet i frysen tar det omkring 40 minuter.

Ishink med vatten kyler också vinet snabbt.

I kylen och frysen är det kall luft som kyler vinet. I ishinken är det istället kallt vatten som kyler vinet. Vilket går snabbt: Vatten har högre densitet än luft. Om vattnet är mycket kallt och blandat med is:
Det tar omkring 20 minuter för vinet att bli kallt.
Nackdelen är väl att det blir brukar bli lite vått och slabbigt att servera. Fast det här kylsättet är vanligt restauranger. 

Fler användbara tips för dina viner: 

Undvik citronvatten till vinet > 

Färska tomater krockar med röda viner >

Ägg och vin är en olycklig kombination >

Se upp med vinäger till vin >

                                 

Kombinationen ost och vin är ofta en stor smakupplevelse. Men hoppa över druvorna!


Vindruvor  

Även om vinets råvara är just druvor, kan det bli det en smak-krock. Syran och sötman i druvorna, går inte ihop med syran i vinet. Det blir för många syror: Ditt goda och utvalda vin kan få en bitter smak. 

Bästa vinerna till osten – Se vinerna med högst betyg. 

Välkommen till våra vin-topplistor som bygger på expertbetyg. Just nu finns 190 topprankade viner i olika kategorier för röda och vita viner, rosévin, champagne, cava och prosecco. Även bästa ekologiska vinerna. 
 Topplistorna med bästa 240 viner som passar till mer än ost >

Hur många olika ostar till vinet? 

Det enkla är det goda, som enbart ost och vin tillsammans. Och glöm gärna den stora ostbrickan. Det räcker utmärkt att bara servera en eller två ostar, särskilt valda till vinet.

Lagrade smakrika hårdostar som Comté och Gruyère, passar bra ihop med smakrika röda viner. 

Som vi ser det har vinet huvudrollen.

Tänk också på det här smakerna när du ska kombinera vin:

Färska tomater krockar med röda viner >

Ägg och vin är en olycklig kombination >

Smaksatt bubbelvatten kan sabotera vinet >

Se upp med vinäger till vin >

Tänk om du planerat och lagat en middag i timmar. Du har valt ett vin med omsorg: En perfekt kombination mellan mat och vin där båda delarna lyfter varandra. Men någon vill blaska vinäger över salladen...

Vinäger går inte ihop med rött vin

Vinäger krockar med ditt favoritvin:

Vin och vinäger blir två olika syror som gnisslar mot varandra – och dina tänder. 
Det hörs på namnet: Vinäger kommer från franskans Vin aigre = Surt vin.

Om du ska ha en vinägerdressing ihop med rött vin – gör en smakbrygga.

Prova dig fram med olika smaksättningar av dressingen tillsammans med vinet. Försök att dämpa vinägerns skarpa syra. Schallottenlök brukar fungera som en bra smakbrygga till vinet.

Använd bara lite vinäger, helst en rund och lagrad balsamvinäger. Eller enklast och säkrast: Gör en dressing utan vinäger.
Att ringla en god olivolja och lite riven parmesanost, lyfter vilken sallad som helst. Och går utmärkt ihop med rödvinet. 
Allt för vinet! 

Här är andra smaker som är knepiga ihop med vin: 

Färska tomater krockar med röda viner >

Ägg och vin är en olycklig kombination >

Smaksatt bubbelvatten kan sabotera vinet >

Vin-topplistor Till VinBetygets topplistor – Vinerna med högsta betyg från tidningarna
Röda och Vita Viner, Rosévin, Mousserande som Cava och prosecco, Champagne >

Vilken typ vatten framhäver vinets smak?

Vi behöver vatten för att uppskatta vinet,. Framför allt när vi dricker röda viner.  Det går inte att släcka törst med vin, och inte för att skölja ner maten. 


Isbitar

Vi lever i en ny istid. Snart finns det ismaskiner i varje kylskåp. Men inte för vinets skull. 

Även om drycker med mycket is är goda och svalkande när det är varmt – undvik att servera iskallt vatten till vinet. Din smakuppfattning bedövas av kylan.
Ditt goda och utvalda vin smakar ljummet efter en klunk med iskallt vatten. Du går miste om vinets fina nyanser och smak om tungan är nerkyld. 

Vanligt kallt vatten  utan is är den bästa som törstsläckaren till vinet.
Det enkla är ofta det rätta. 

Här är fler tips på hur du får ditt vin godare:

Färska tomater krockar med röda viner 

Ägg och vin är en olycklig kombination 

Smaksatt bubbelvatten kan sabotera vinet 

Se upp med vinäger till vin 

Skydda ditt goda vin från sur citron

Dela gärna: