fbpx

SÖK...

Vilket vin ska jag välja? Våra topplistor gör det enklare att hitta de bästa vinerna på Systembolaget.

Idén bakom VinBetyget är enkelhet. Vi tyckte själva att det var knepigt att välja bland alla viner på Systembolaget. Precis som många andra, vankade vi mellan hyllorna, tittade på olika flaskor och etiketter. Tidningen med vin-recensioner har man knappast i fickan. 

Välja vin på Systembolaget med Vinbetygets topplistor

Vi vill göra det enklare att hitta riktigt bra viner – guldkornen i Systembolagets stora sortiment.
Vår metod är att skapa topplistor som bygger på aktuella vinbetyg från tidningarna.
Det verkar uppskattas – VinBetyget får fler användare varje dag. Stort tack för att du använder våra topplistor. 

 • Vinbetyget summerar pålitliga vinrecensioner med betygskala från Allt om Vin, DN, Dagens Industri, GP, SvD, Allt om Mat, Dina Viner Professional, Livets Goda, Munskänken, Gourmet, Expressen, med flera. 

 • Regelbunden uppdatering av våra 18 topplistor: Röda och Vita viner, Rosévin, Mousserande viner, Prosecco, Champagne.

 • Prova även Vinbetygets vinapp som är gratis hämta på App Store och Google Play. 

 • Vinbetygets information är objektiv och saklig. Vinbetyget säljer inte viner.

 • Vi som arbetar på Vinbetyget är inte sommelier. Men vi är mycket intresserade av goda viner, av att skapa smarta topplistor – och att kunna bjuda på de bästa vintipsen för alla som ska välja vin på Systembolaget. 

235 topprankade vintips från Systembolagets alla viner:

Just nu presenterar vi omkring 235 viner som får högsta sammanlagda vinbetyg i tidningarna – Enligt vår metod är detta de bästa och mest prisvärda vinerna. 

Du kan se VinBetyget som en guide med vintips bland Systembolagets stora utbud. Topplistor du enkelt kan använda mobilen och på datorn när du ska välja vin. Tillgängliga dygnet runt, året runt. 

Säkra vintips från både Gamla & Nya Vinvärlden

Från vilka vinländer kommer vinerna som rankas på våra topplistor? Vi favoriserar inget särskilt vinland. De är alltid vinerna med flest och bäst vinrecensionerna som placeras på topplistorna. 
Vinerna kommer förstås från Gamla Vinvärlden: Franska viner, Italienska viner, Portugisiska viner och Spanska viner med högsta vinbetyg.

På våra topplistor rankas också från Nya Vinvärlden: Argentinska viner, Australiensiska viner, Chilenska viner, Nya Zeeländska viner, Sydafrikanska viner och Amerikanska viner.

Använd sökfunktionen för att hitta nya favoritviner 

Vill du ha vintips från ett särskilt land, ditt favoritvinland? Använd sökrutan högst upp. Skriv in landet, till exempel Italien eller Sydafrika. Du får en lista på samtliga viner från just det vinlandet som finns på våra olika topplistor.

Ny topplista för Ekologiska viner:

Allt fler söker efter riktigt bra ekologiska viner? Nu har vi en egen kategori för ekoviner. I takt med att det kommer fler och bättre ekologiska viner som recenseras med höga betyg utökar vi listan. 

Se alla aktuella vinbetyg och vinrecensioner i mobilen:

 • Systembolagets breda sortiment av viner förnyas ständigt. Varje säsong lanseras nya viner från olika länder.
 • Viner i det befintliga sortimentet kommer i nya årgångar. Olika årgångar kan skilja stort i kvalitet & smak.
 • Vinbetyget rankar Röda & Vita viner, Rosévin, Mousserande & Champagne på 18 topplistor > efter sort och pris. 
 • Till varje vin på en topplista skapar vi en särskild betygsruta som tydligt redovisar de samlade vinrecensionerna, betyg och datum. 
 • Det är viktigt för oss på Vinbetyget att presentera aktuella omdömen som stämmer med årgången på vinet som finns på Systembolaget idag. (Ett gammalt omdöme kan vara vilseledande). Allt för att du ska hitta vintips med högsta aktuella vinbetyg, vilket också ska vara de bästa vinerna. 

Viner med pålitliga vinrecensioner

 • Vår metodik bygger på att bara använda omdömen från väletablerade och pålitliga källor och vinrecensioner i media som:
  Allt om Mat, Allt om Vin, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Dina Viner Professional, Expressen, Gourmet, Göteborgs-Posten, Livets Goda, Svenska Dagbladet, med flera.

 • Det är vår metod för att identifiera de bästa vinerna på Systembolaget. Du får dessa toppviner serverade på 18 olika topplistor: från djupt röda viner till ljus bubblande champagne, cava, prosecco och ekologiska viner – och de bästa & mest prisvärda boxvinerna, bag in box vinerna.
 

Bästa och mest prisvärda vinerna 2023:

Sveriges största rankingsajt för viner på Systembolaget. 
18 topplistor med expertbetyg. Olika prisklasser.
Rött, Vitt, Rosé, Prosecco, Cava och Champagne ↓

vitt vin vid stranden

Bästa vinerna med högsta betyg från tidningarna.

 • Vinbetygets topplistor och ranking bygger på aktuella vinrecensioner från pålitliga tidningar.
 • Vinerna med flest och höga betyg i recensionerna rankas på 18 Vin-topplistor >
 • Grunden för topplistorna är vår databas som regelbundet uppdateras med nya viner och vinrecensioner. Det är ett stort arbete: Databasen har idag tusentals viner. Det tillkommer nya recensioner varje vecka. Viner kommer också i nya årgångar på Systembolaget. 

Vad avgör om ett vin rankas på VinBetygets topplistor? Bäst i test genom summerade expertbetyg. 

 • Viner som får högsta betyg eller mycket höga och pålitliga vinbetyg i exempelvis Allt om Vin, DN, Dagens Industri, Dina Viner Professional, Gourmet, Göteborgs-Posten, Livets Goda, Munskänken, Svenska Dagbladet, med flera.
 • Vinbetyget sammanställer och synkroniserar olika betygsskalor.
 • Det räcker inte med ett högt betyg från en tidning – Att vinet bedöms av många källor premieras vid rankingen. 
 • Antal viner på våra olika topplistorna varierar. En lista kan ha 25 topprankade viner, en annan lista kan ha 15 viner. Antalet viner på en lista styrs av kategorins storlek och antalet vinrecensioner.  

VinBetyget säljer inte viner. Vi är oberoende. 

 • Vinbetyget är objektivt – Våra topplistor bygger på externa betyg.
 • Vinbetyget varken säljer viner eller är kopplade till någon vinaktör. 
 • Viner utan tillräckligt höga betyg, rankas inte. Vilket gör att alla vinerna på topplistorna tillhör toppskiktet på Systembolaget. 

Vin i ny årgång och nya vinbetyg

Viner i det befintliga sortimentet på Systembolaget kommer i nya årgångar. Olika årgångar kan skilja stort i kvalitet och smak. Ett gammalt betyg kan därför vara vilseledande. Vinbetyget använder inte gamla betyg för nya årgångar, utan enbart betyg som avser vinets årgång – Den årgång som konsumenter kan se i Systembolagets butiker. Allt för att våra användare bara ska hitta korrekta vintips.
Detsamma gäller priserna på topprankade viner. Även om det priser kan ändras på Systembolaget flera gånger per år, gör vi vårt yttersta för uppdatera priserna.


Våra 18 vin-topplistor som har tydliga kategorier och prisklasser:

  Bästa Röda vinerna under 100 kr >

Bästa Röda vinerna 101 - 200 kr >  

Bästa Röda vinerna över 200 kr >

Bästa Röda vinerna bag in box >

Viner i Tillfälligt sortiment på Systembolaget >

Bästa Vita vinerna under 100 kr >

Bästa Vita vinerna 101-200 kr >

Bästa Vita vinerna bag in box >

Bästa Rosévinerna >

Bästa Rosévinerna bag in box >

Bästa Mousserande vinerna som Crémant och Spumante >

Bästa Prosecco >

Bästa Cava >

Bästa Champagne >

Bästa Ekologiska vinerna >

Bästa Alkoholfria vinerna >

Tillfälligt sortiment- Bästa vinerna>


Vi får ibland frågan: "Var tog det goda vinet på listan vägen?"
Även om ett omtyckt vin är topprankat med höga betyg lista, avpublicerar vi det när det kommer en ny årgång, enligt metodiken rätt betyg – till rätt årgång.
Goda vinproducenter brukar även lyckas med nya årgångar. Om vinet får nya betyg som avser årgången, kan det publiceras igen under förutsättning att det sammanlagda betyget är tillräckligt högt. 

Vinbetyget används mest  – när flest handlar vin på Systembolaget. 

"Vilket vin var det jag skulle köpa?"
Det är inte lätt att komma ihåg vilket vin som det skrevs om i tidningen härom dagen. Det är också knepigt att "Googla" fram i efterhand med mobilen i handen på Systembolaget. Vinbetygets topplistor är snabba och enkla att använda.
Med ett klick, har användaren omkring 210 toppviner i tydliga kategorier som "Bästa Röda vinerna under 100 kr >", "Bästa Rosévinerna", etc.

Vi ser tydligt i statistiken att våra topplistor används mest när flest handlar vin på Systembolaget. 
Vanliga vinkonsumenter som undrar vilket vin man ska välja:
Beteendet är detsamma varje vecka:
Onsdagar ökar trafiken, torsdagar ytterligare, fredagar alltid flest användare. På lördagar är det ungefär lika många användare som på torsdagarna.  


Vilka vinkonsumenter använder VinBetygets topplistor?

VinBetyget är nog mindre relevant för den som har vin som stort specialintresse, samlar på Fine Wines och beställer dyrare viner från det tillfälliga sortimentet på Systembolaget.
Våra topplistor tilltalar konsumenter som någon i veckan går in på Systembolaget ock ska välja vin från det fasta sortimentet. Naturligtvis även alla som planerar ett vininköp och söker vintips på nätet.

Mer information under Annonsering på Vinbetyget >

Om våra topplistor underlättar vinköpet? Vi får ofta mail från konsumenter som tackar oss för goda vintips. Vi får också många positiva kommentarer från Vinbetygets följare på Instagram. Ännu tydligare är förstås besöksstatistiken från Google Analytics. 

Även VinBetygets utökade service med en vinapp är gratis.

Våra topplistade viner är snabbt och enkelt tillgängliga: Dygnet runt – året runt.
Vi har dessutom utökat servicen ytterligare.
Förutom att användare har nytta av våra 18 topplistor via den mobilanpassade webbsidan vinbetyget.se, har vi utvecklat en smart vinapp för både App Store och Google Play. Även vinappen är gratis för alla konsumenter som söker kvalificerade och pålitliga vintips.

Vi skapar en unik betygsruta för varje vin på våra listor.

Utifrån vår databas kan vi sammanställa en betygsruta för varje vin. Det sker även viktning av olika typer av betygsskalor.
Betygsrutan redovisar tydligt: 

– Vinnamn och årgång
– Vilken tidning som ger betyg

– Vilket betyg, och samt skalan inom parantes
– När betyget gavs 

Dela gärna vintipsen: